Пирин и Сребърна, 2015г.

Творческа ваканция Пирин-Сребърна, август 2015г.

Идеята творческата ваканция  през лятото на 2015г. да се проведе при езерото Сребърна и Национален парк Пирин, бе естествено продължение на станалите вече традиционни ваканции, които организира посолството на Малтийския орден в България. Една от причините за избора на двете дестинации е, че те останаха непосетени при ваканциите през предходните две години и са важна част от списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО.

Втората, и по-важна причина, бе, че двете места са природни забележителности, но от различно естество и очаквахме с любопитство да разберем различните емоции и усещания, които ще създадат в децата. Затова решихме, че ваканцията трябва да се раздели на две части с две различни групи деца, които да могат чрез по-продължителен престой от няколко дни да се потопят в атмосферата на тези места.

Целта на групата от Панагюрище, посетила Биосферния резерват Сребърна, с ръководител Петър Петров, беше чрез няколко, дни, и не много натоварена програма, да се създаде спокойствие и настроение в децата, за да възприемат красотата на езерото и да я възпроизведат според възможностите си с боички за рисуване, лепила, листа, тревички, камъчета и др.

Искахме предварително да подготвим всички участници, за да могат да си изкарат хубаво, като за целта изпратихме подробна програма на ръководителите и придружителите на децата, както и списък с необходимите дрехи – шапки, джапанки, бански, хавлии и др. Успяхме да хванем топло, хубаво и слънчево време, а добрата ни подготовка със слънцезащитни кремове и репеленти против комари свърши страхотна работа.


Част от заниманията, с които децата учиха и се забавляваха по време на Творческа ваканция Пирин и Сребърна:

Отделихме един цял ден за пътуване, защото пътят започна от София, от където тръгват доброволците – Петър, Дария, Кристян и сестрите Лора и Калина, продължи до Панагюрище, за да се присъединят към автобуса с децата, и накрая стигнахме до езерото Сребърна. Настаняването бе в прекрасната къща за гости „Калимарица“ в съседното на Сребърна село – Ветрен. За късмет на всички къщата имаше собствен открит басейн, хубава кухня и любезен персонал. Вечерта направихме хубава вечеря и подготвихме децата за предстоящата творческа работа. Следващите два дни бяха изцяло фокусирани в разучаване на езерото, неговата флора и фауна.

Посетихме музея, наблюдателницата, гледахме птиците и островите, слушахме интересните разкази на орнитолога за живота на птиците и обитателите на езерото. След което децата имаха достатъчно време да пресъздадат всичко, което виждат, в рисунки, разкази и снимки. След обедната почивка имаше и отделено време за басейна, където да се разхладим след горещия летен ден. След вечерята направихме разходка до река Дунав, която минава близо до последните къщи на село Ветрен. 

Следващия ден посетихме византийските забележителности в областния град Силистра, където децата научиха интересни факти за историята ни, разгледахме крепостта „Меджиди Табия“ и останките от изминалите епохи. Дунавската градина в Силистра ни заплени с красотата си и прекрасната гледка към реката и Румъния. Имахме време да поиграем с децата на спортните съоръжения, а възпитателките им да си  починат в прохладната Дунавска градина. Последният ден от програмата включваше пътя наобратно.



Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре