Велинград, 2019г.

Една седмица с 31 деца от Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), изпълнена с много емоции и забавления. Заедно играхме, плувахме, танцувахме, творихме и научихме много нови неща. Изкачихме средновековната крепост Цепина, която в миналото е била известна като „столицата на Родопите“, важна отбранителна точка през средните векове. Някога на това място се е издигал непревземаем замък, дом на Алексий Слав, племенник на цар Калоян. През 1979 г. руски византолог открива сред развалините на една от църквите уникален мраморен релеф на апостолите Петър и Павел и го отнася. Сега безценният артефакт е изложен в Ермитажа в Санкт Петербург.

Посетихме Плиоценския парк в Дорково, където научихме, че находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Разходихме се с лодки в езерото Клептуза, един от символите на Велинград, където се пресичат 24 паралел и 42 меридиан. Станахме по-богати с нови приятели и научихме как сърдечността, толерантността и доброта могат да вършат чудеса.
Благодарим на Посолството на Суверенния Малтийски орден в България, на неговите доброволци, както и на всички дарители, без които тази ваканция нямаше да може да се осъществи.


Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре