Съветите на Малтийския орден по време на епидемията

Вероятно вие, както много други хора, сте уплашени от непрекъснатата медийна информация относно корона вируса (COVID-19). Ние от Малтийския орден сме тук за да ви кажем, че няма място за страх, паника или драстична промяна на живота.

От настоящия видеоклип може да научите за самия вирус, как протича, какви са симптомите, каква е превенцията – как да предпазите себе си и околните.

Ако нямате възможност да гледате видеото, продължете надолу към текста.


При повечето заразени коронаврусът преминава като лека настинка и без усложнения. Това не означава обаче, че той, както и другите сезонните респираторни вируси са безопасни и трябва да се пренебрегват – те могат да доведат до пневмония, вторична бактериална инфекция и други усложнения. Особен риск има за хора в напреднала възраст, хора с отслабена имунна система, и такива страдащи от придружаващи заболявания (особено хронични белодробни заболявания).

Как се предава коронавирусът и как да се предпазим от него?

Новият коронавирус е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път. Това означава, че заразяването се осъществява чрез капки, които се отделят във въздуха от болния човек при кихане, кашляне и говорене.

Симптоми:

Симптомите на инфекцията са кашлица, затруднено дишане и висока температура (над 38 градуса по Целзий). Диагностицира се с лабораторен тест.

Независимо дали се касае за короновирус, грип или друг респираторен вирус обаче, мерките за безопасност са едни и същи:

Поддържайте организма и имунната си система в добро състояние, чрез прием на достатъчно течности, разнообразна храна, включваща добре измити плодове и зеленчуци, както и витамини. Особено голямо значение за добре функционираща имунна система имат витамините Ц и Д

Стойте на разстояние поне 1 метър от хора, които кихат или кашлят.

Имайте предвид, че маски се препоръчва да се ползват от болните хора, за да не се заразяват околните, а не от всички с цел превенция.

Мийте често ръцете си с вода и сапун, особено след контакт с други хора или прекарано време на обществени места.

Ако нямате възможност, използвайте базиран на  алкохол дезинфекциращ гел, особено преди хранене.

Избягвайте пипане на уста, очи и нос, особено ако не сте дезинфекцирали ръцете си или сте извън дома си. Не забравяйте да дезинфекцирате предметите около вас, с които имате ежедневен контакт – телефон, дистанционно, клавиатура, мишка. Почистването с антибактериални мокри кърпички, съдържащи алкохол или хлорхексидин е напълно достатъчно.

Ако кашляте, имате висока температура и не се чувствате добре – потърсете консултация с личния си лекар и си останете вкъщи докато симптомите не отминат. Ако все пак ви се наложи да излезете или имате контакт с други хора, кашляйте в сгъвката на лакътя или в салфетка, която веднага след това хвърлете в кошче за боклук.

Не забравяйте – най-важно е спазвате добра лична хигиена и да запазите спокойствие. Коронавирусът не е присъда. При съмнения и притеснения се консултирайте с личния си лекар.

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре